geschiedenis


1986
Frans Huon sticht de firma HASPAGRO nv om het bijproduct ‘kaliumsulfaat’ onder de merknaam Haspargit®, op de markt te kunnen brengen voor gebruik in de landbouw. Het bedrijf wordt gevestigd in Tienen nadat van de Tiense Suikerraffinaderij verschillende voormalige silo’s werden overgenomen. Tienen is ook vanuit strategisch oogpunt een goede vestigingsplaats omdat de grondstof voor Haspargit® uit de Citrique Belge komt, dat maar op enkele honderden meters van de fabriek ligt. De site in Tienen is tot op vandaag nog steeds de belangrijkste vestiging van de onderneming.

 

1987
Oprichting van de firma POMAGRO nv met de bedoeling een volledig assortiment minerale meststoffen, geproduceerd door Haspagro, te ontwikkelen en op de markt te brengen.

 

1999
Pomagro koopt de gebouwen van SAPSA SES in het centrum van Geldenaken. Die installaties vormen voor het bedrijf een belangrijke bijkomende opslagruimte. Daarom verhuizen ook de administratieve diensten en alle kantoren van Pomagro naar de site in Geldenaken. Door de aankoop van deze site kan het bedrijf zijn commercieel netwerk uitbreiden en zijn opslagcapaciteit aanzienlijk verhogen.

 

2004
Omdat het bedrijf sterk groeit, investeert Haspagro op de site in Tienen in twee nieuwe opslagloodsen met een totale oppervlakte van 2.500 m².

 

2011
Pomagro neemt het in Reims gevestigde FAV 51 over en verandert de naam van het bedrijf onmiddellijk in FAV-POMAGRO. Dit nieuwe dochterbedrijf zal de verkoop en de uitvoering van het commercieel beleid van Pomagro op de Franse markt verzorgen.

De groep AVEVE verwerft een minderheidsparticipatie in de groep Pomagro.

 

2014
Pomagro investeert in nieuwe installaties op de site in Tienen. Na die investeringen zal Pomagro kunnen beschikken over een nieuwe productie-unit en een overdekte opslagruimte met een totale oppervlakte van 13.000m², wat overeenkomt met ongeveer 35.000 ton opslagcapaciteit. De verwachte return on investment is een optimalisatie van de productie, dankzij de nieuwe menginstallatie, en een uitbreiding van de werkruimte. Tegelijk worden er in Tienen ook een splinternieuwe kantoorruimte en een nieuw modern labo gebouwd waardoor zowel de administratieve diensten als de kwaliteitszorg worden samengebracht op de productiesite.